O poduzeću Behruz d.o.o.

BEHRUZ d.o.o.

Savska cesta 38
10000 Zagreb, Hrvatska
Tel: 01/6176-424
OIB: 67563895588

Poduzeće BEHRUZ d.o.o. bavi se nabavom originalnih ručno rađenih tepiha: perzijskih, kao i tepiha ručne izrade iz ostalih zemalja. Naš stalni dućan se nalazi u Zagrebu, Savska cesta 38, Hrvatska.

Sve tepihe i ćilime koje prodajemo u dućanu, izložili smo na ovom web shopu. Kako bismo olakšali izbor ručno rađenih tepiha, za Vas smo pripremili sljedeće informacije:

1. Za izradu kvalitetnog tepiha treba imati kvalitetan materijal (vuna, pamuk, svila), znanje i iskustvo u bojanju vune, te tradiciju ručne izrade tepiha.

Kvalitetna vuna je šišana janjeća ili ovčja vuna čija nit nije deblja od 35 mikrona, šišana u jesen (jer tijekom proljeća i ljeta životinja jede svježu travu, pa im raste kvalitetnija vuna).

Manje kvalitetne ili nekvalitetne vune su one koje se šišaju u proljeće (u jesen i zimu životinje jedu suhu travu) , zatim takozvana kožarska ili mrtva vuna koja se skida kemikalijama sa kože mrtvih životinja, te sve vune čija nit je deblja od 40 mikrona.

2. Pri kupovanju tepiha moramo gledati zemlju proizvođača. Zbog tradicije u obradi vune, složenosti  nacrta (mustri) , te izvrsnosti i preciznosti u izradi tepiha, najbolji su proizvedeni u Iranu, tj. perzijski tepisi, zatim u Pakistanu, Kashmiru, Indiji, Afganistanu, itd.

Broj čvorova koji tepih ima ovisi iz koje provincije je i od koje debljine vune je napravljen. Sa stražnje strane tepih mora biti precizan i uredan. Manje složeni motivi nomadskih plemena izrađeni od deblje vune imaju manje čvorova, i izrađuju se brže, (1 kvadratni metar za 1 mjesec do 6 mjeseci).Tanki tepisi rađeni sa svilom, složenog uzorka s mnoštvom boja, čija izrada ima umjetničku vrijednosti  može trajati i do 24 mjeseca za 1 kvadratni metar. U Hrvatskoj se traže tepisi sa manjim kombinacijama boja, diskretniji, pa i jeftiniji.

3. Kvalitetna vuna prije bojanja mora biti 24 puta isprana, kako bi se odstranile površinske masnoće, i da bi mogla bolje apsorbirati prirodnu boju koja je postojanija od umjetnih boja.

Najbolji su tepisi bojani prirodnim bojama.

Perzijski tepih izrađen od kvalitetne vune i obojan prirodnim bojama može se odlično održavati  i doslovno prati vodom bez straha od prelijevanja i miješanja boja na tepihu. Uvijek ih treba sušiti ocijeđene na ravnoj podlozi.

Tepihe ručne izrade ostalih proizvođača najbolje je ne močiti, nego oprati sa specijaliziranim sredstvima za površinsko pranje tepiha koja se mogu nabaviti i u Hrvatskoj.

Kvalitetan tepih koji ima navedene karakteristike ima i svoju cijenu koja ne može biti prejeftina, pa ako naiđete na prejeftin ručni rad, bolje ga je ne kupiti.

4. Kod nas u dućanu, kao i na web shopu možete naći velik izbor originalnih perzijskih tepiha (raznih uzoraka i debljine), zatim extra kvalitetne afganske tepihe, kashmir i indijske tepihe, također i pakistanske te iz ostalih zemalja koje imaju tradiciju ručne izrade tepiha. Također imamo i velik izbor originalnih perzijskih kilima, raznih tehniha tkanja i vezenja.

5. Svi tepisi i ćilimi u našoj ponudi su originalni ručni radovi, napravljeni po svim pravilima struke, i nabavljeni od provjerenih proizvođača.

6. Ručno rađeni tepisi razlikuju se po mnogim karakteristikama: neki su nomadski, izrađeni u nomadskim plemenima koja izrađuju tepihe bez nacrta, i sele se pri tom. Neki su seljački, izrađeni u seoskim domaćinstvima, prema tradicionalnim mustrama. Zbog specifičnosti tkanja ovih vrsta ručno rađenih tepiha, karakteristična su odstupanja u nijansiranju boja, nepravilnosti u uzorku ili neravan rub. To nisu tepisi sa greškom, već su takvi zbog nomadskog načina izrade gdje se ne boji sva vuna odjednom, nego postepeno, pa se nijanse razlikuju. Ili se radi o seljačkim tepisima koji nemaju nacrt mustre, te su navedene pojave upravo karakteristične za takve tepihe, i potvrđuju njihovu originalnost.

Neki tepisi se proizvode u malim radionicama, a neki u velikim manufakturama.Ovi tepisi imaju nacrte za uzorak i za boje. Posebni primjerci rade se u ateljeima, gdje visokokvalificirani majstori izrađuju tepihe umjetničke vrijednosti prema kompliciranim nacrtima i točno definiranim nijansama. Kod takvih tepiha ne pojavljuju se naprijed navedena odstupanja.

Ipak, do razlike između slike tepiha na ekranu i tepiha u stvarnosti može doći zbog toga jer je svjetlina, intenzitet boja i razlučivost ekrana namještena na vašem monitoru indivudualno, te se percepcija boja s ekrana razlikuje od percepcije tepiha u stvarnosti.